Elsőbbsége van, vagy nincs? Mikor és melyik buszt kell kiengedni a buszmegállóból?

Tisztázzuk a BUSZOS KRESZ kérdést! Gyakran merül fel a fenti kérdés a mindennapos közlekedések alkalmával úgy lakott területen kívül, mint belül!

Segítünk rendet tenni a KRESZ szabály helyes alkalmazásában.

Nézzük is elsőként, hogy miként is fogalmaz a KRESZ:

Lakott területen belül a járművek vezetői kötelesek az elindulási szándékot jelző, menetrend szerint közlekedő autóbusznak, trolibusznak, az iskolabusznak és a gyermekeket szállító autóbusznak a megállóhelyről való elindulását – ha ez hirtelen fékezés nélkül megtehető – lassítással, szükség esetén megállással is lehetővé tenni. Az autóbusz, az iskolabusz, a gyermekeket szállító autóbusz, valamint a trolibusz vezetője azonban ilyen esetben is csak akkor indulhat el, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről.

Tehát fontos, ha a busz lakott területen belül irányjelez (indexel), akkor segítenünk kell a busz elindulását, de csak akkor, ha ez nem jár hirtelen fékezéssel és nem veszélyeztetjük saját magunkat ill. a közlekedésben részt vevő többi járművet. De nem minden buszra vonatkozik, csak a menetrend szerint közlekedő autóbusz vagy troli, illetve iskolabusz, vagy gyermekeket szállítókra érvényes. Ezzel járulva hozzá, hogy a menetrend szerinti járatok, tartani tudják a menetrendet. Közös érdekünk a tömegközlekedés támogatása, a szabály betartásával könnyűszerrel hozzájárulhatunk mi is.

Akikre nem vonatkozik az a nem menetrend szerint közlekedő buszok, pl. kirándulóbusz, városnézőbusz, különjárat!

A nagyobb sebességről történő veszélyesebb fékezés és a gyengébb forgalom miatt a lakott területen kívül közlekedő menetrend szerinti járatot sem kell kiengednünk a megállókból.

A buszbérlések alkalmával a különjárat és nem menetrend szerinti buszos útjaink során is egyaránt azt tapasztaltuk, hogy a közlekedők az esetek túlnyomó részében helyesen alkalmazzák a fent említett KRESZ szabályt. Legyen az akár Budapest vagy egyéb nagy város, esetleg buszos út külföldre, vagy akár egy Pécs – Mohács vidéki munkásjárat, sőt előzékenyek a sofőrök, és a mi (nem menetrend szerinti) buszainkat is előszeretettel engedik ki a megállóhelyekről.

Hasznos találtad a fenti cikket, OSZD MEG ismerőseiddel is!